Jak zginął Francis Bacon, twórca metody naukowej?

Francis Bacon, słynny naukowiec, pisarz, polityk, prawnik i filozof, który urodził się w Londynie w 1561 roku i jest znany na całym świecie jako twórca metody naukowej, zmarł podczas eksperymentu, w którym próbował zamrozić kurczaka.

Jak zginął Francis Bacon, twórca metody naukowej?

Jak już powiedzieliśmy, Francis Bacon, twórca metody naukowej ( w wiarygodnaszkola.pl dowiesz się szczegółowo, czym jest metoda naukowa), zginął w sposób co najmniej ciekawy, zwłaszcza że wydarzenie to miało miejsce w samym środku przeprowadzanego przez niego eksperymentu. W tym sensie Bacon może być uznany za męczennika metody naukowej, co jest nieco ironiczne.

Ale jak umarł? Wydarzenie rozpoczęło się w kwietniu 1626 roku, kiedy to Bacon wraz z lekarzem podróżowali powozem, by złożyć wizytę królowi. W tym czasie padał obfity śnieg i między Baconem a lekarzem wywiązała się ciekawa dyskusja, czy śnieg, a raczej ekstremalne zimno, może skutecznie konserwować żywność.

W tamtych czasach sposobem na dłuższe przechowywanie żywności było stosowanie soli. Gdy spadł śnieg, obaj panowie zaczęli porównywać śnieg i sól z tego punktu konserwacji. Najwyraźniej lekarz nie wierzył, że zimno jest równie skuteczne jak sól, podczas gdy Bacon uważał, że tak.

Rozwiązaniem było zrobienie eksperymentu, właśnie wtedy i tam, aby udowodnić, kto ma rację. Mężczyźni kazali więc zatrzymać powóz i wysiedli w śnieżycy, podjechali do domu wieśniaczki i poprosili ją, by dała im martwą, czystą kurę. Kobieta natychmiast zabiła i oczyściła kurczaka i dała go mężczyznom.

Śmiertelne zapalenie płuc

W następstwie tego mężczyźni wypchali i przykryli kurczaka śniegiem, co zrobili na kolanach w śniegu – była to fatalna decyzja, która ukierunkowała kolejne wydarzenia. W konsekwencji tego aktu Bacon ciężko zachorował na zapalenie płuc i w ciągu kilku dni zmarł, konkretnie 9 kwietnia 1626 roku.

Chociaż Bacon nie mógł zobaczyć wyników swojego eksperymentu, prawda jest taka, że okazał się on sukcesem i wykazano, że rzeczywiście zimno bardzo skutecznie konserwuje żywność, ale w zupełnie inny sposób niż sól.

Francis Bacon, jeden z najważniejszych i najsłynniejszych naukowców wszech czasów i ojciec metody naukowej, zmarł właśnie z powodu tego eksperymentu.